Умберто Боси и разделението на Италия
Умберто Боси и разделението на Италия

Умберто Боси и разделението на Италия

Umberto Bossi

Умбето Боси е един от най-скандалните съвременни политици в Италия. Той е запомнен с циничното си поведение и „гъвкавата“ политика, която провежда. Също така той е и един от създателите на регионалната партия „Северна лига“( Northern League).

Преди да започне политическата си кариера Умберто Боси е симпатизант на Италиaнската комунистическа партия. Навлиза в политиката през 1982г., когато създава в Ломбарди (един от 12-те административни региона в Италия) регионалната партия „Lega Lombarda“, като малко по-късно през 1989г., заедно с движенията във Венето и  Пиемонт формират сформират партията  „Северна лига“ (Northern League). Една от основните цели на тази партия е създаването на автономна Северна Италия. През 1987г. Боси е назначен за сенатор в „Северна лига“, като в същото време продължава да е не формален лидер на партията.

Още през 90-те години успява да се докаже като нелоялен политически партньор. През 1994г. скючва съюз със Силвио Берлускони, като се съгласява да му помогне в съставянето на мнозинство в парламента, но не спазва докрай обещанието си и след пет месеца внезапно оттегля подкрепата си, оставяйки единствен избор на правителството на Берлускони – да бъде разпуснато. След това се съгласява да възстанови алианса, но при условие, че на изборите през 2001г. му се осигури електорална победа.

Умберто Боси ще бъде запомнен, като най-циничния политик в историята на Италия, който, за добро или лошо, имаи най-голям принос в разделението между Северна  и Южна Италия.

Автор: Тодор Тодоров