Шигенобу Окума и началото на уестърнизацията в Япония
Шигенобу Окума и началото на уестърнизацията в Япония

Шигенобу Окума и началото на уестърнизацията в Япония

jkl

Шигенобу Окума е японски политик и министър-председател на Япония в 8-то и 17-то правителство. Един от най-популярните държавници в историята на Япония, той е сред ранните защитници на идеята за обогатяването на японската култура и наука чрез така наречения процес на уестърнизация. В своята книга История на 50-те години след отварянето на страната той набляга върху способността на японците да възприемат и усвояват добре цивилизацията, както и на това, че в националния характер на японците е да са възприемчиви към заимстване.

Окума е роден на 16 февруари 1838 г. в град Хидзен, остров Кюшю. В своите ранни години изучава предимно неоконфуцианство, а в последствие – холандски език и култура, което се смята, че е оказало голямо влияние върху последвалите му политически аспирации. По време на посещение до Нагасаки, Окума среща холандски мисионер на име Гуидо Фербак. Чрез него японският политик научава Английски език, а освен това мисионерът му предоставя копия на Новия Завет и Американската декларация за независимостта – тези трудове го подтикват да подкрепи премахването на тогавашната Феодална система в Япония, както и да се стреми към налагането на конституционно правителство.

След утвърждаването на властта на император Мейджи, Окума получава поста на съветник в Министерството на външните работи. Впоследствие става и зам.-министър на това ведомство. През 1882 г. Окума създава Партия за конституционни реформи, сред чиито основни идеи е създаването на конституционно правителство по английски модел с постоянни политически партии. Същата година, той основава в Токио специализирано училище, което прераства в университета Васеда през 1903 г.

Съединявайки в 1898 г. своята новосъздадена Прогресивна партия  с тази на Тайсуке Итагаки, Окума образува нова Конституционна партия, която скоро получава абсолютно мнозинство в парламента и на 30 юни 1898 г. той е избран за министър-председател и министър на външните работи на първия партиен кабинет в историята на Япония. Това правителство е на власт за кратко, около четири месеца. След неуспеха на партията, Окума се оттегля от политическата среда и се посвещава на литературни и образователни занимания, а през 1907 г. става и ректор на университета Васеда.

Вторият кабинет на Окума е назначен на 16 април 1914 г., а основната му цел е била да смекчи недоволството на японското общество от произвола и корупцията на предишните правителства, досега оглавявани предимно от военни. Скоро след началото на Първата световна война, правителството на Окума нарежда да бъдат окупирани немските владения в Източна Азия – Шандун (Китай), Каролинските, Марианските и Маршаловите острови. На 3 юли 1915 г. е подписано руско-японско споразумение, закрепящо монополното положение на Япония в Южна Манджурия и част от Монголия. На 9 октомври 1916 г. кабинетът излиза в оставка, след което японският политик се оттегля и умира на 10 януари 1922 г. Той е погребан в храма Гококу-джи в Токио. Средно около 300 000 човека идват на погребението.

Знаете ли, че…
През 1877 г., когато Окума участва в потушаването на самурайското въстание на остров Кюшю, той взема на служба Ивасаки Ятаро – основателят на корпорацията Мицубиши.

Автор: Никол Александрова