Влиянието на социалните мрежи
Влиянието на социалните мрежи

Влиянието на социалните мрежи

#колкотогимразимтолковагииобичаме

12319693_10205340089481001_373802274_n

Към края на 2015 г. животът ни е попаднал изцяло в мрежата на приложенията и социалните медии, които имаме на лаптопите си, на „умните“ ни телефони и на таблетите си. В края на деня ние без да се усетим прекарваме по средно 4-5 часа в социалните мрежи като Фейсбук, Туитър, Youtube, Instagram и т.н. Но може би си задавате въпроса: „Е, и? Какво от това, че прекарвам толкова време?“

От създаването на Фейсбук през 2004 година до сега неговите потребители са достигнали над 1 милиард като в тази бройка влизат, разбира се, и всички фалшиви профили, но ако направим груба сметка всеки 7-ми човек в света има профил във фейсбук, вземайки предвид факта, че са налични държави, в които няма свободен достъп до интернет и такива, в които социалните мрежи са забранени. Това огромно разпространение на най-голямата и популярна социална мрежа в света за периода от 2004 до 2015 е успяла тотално да промени представите за няколко аспекта от ежедневния ни живот, който ще разделя в 6 различни категории: запознанства, образования, бизнес, работа, новини и платформа.

ЗАПОЗНАНСТВА

Първоначалната идея на сайтовете, които днес наричаме социални мрежи е запознанство с различни хора. Например в общия случай деца на възраст между 8 и 13 г. в профилите си имат около 280 приятели, от които поне 78 от тях те никога не са виждали пред живота си, но са склонни да си комуникират с тях, защото децата търсят внимание и хора, с които могат да разговарят извън границите на техните семейства. Това не изключва и по-възрастните, които също са склонни да се запознават с хора онлайн, като през последните години все повече се увеличава бройката на двойки, които се намират в социалните мрежи и впоследствие стават семейство.

Но социалните мрежи са едни от най-опасните канали за нови запознанства, тъй като няма как да знаеш със сигурност кой седи от другата страна на монитора.

Социалните мрежи ежедневно помагат на терористични организации като Ислямска дъражва да намират своите нови последователи от всички краища на света.

Винаги трябва да подлагаме под съмнение всяко ново запознанство във фейсбук или туитър. Мерките, които може да предприеме всеки един потребители на двата социални канала, е да подсигури защитата на профила си от настройки и да ограничи достъпа на непознати до него.

ОБРАЗОВАНИЕ

В сферата на образованието социалните мрежи разпростират влиянието си в два различни аспекта:

  1. Поддържане на контакт със съученици и колеги от университета.
  2. Избор на кандидат-студенти.

Първият случай е познат на много от вас. Фейсбук е изключително лесен и достъпен, за да поддържате контакт с хората, които учите. От това да комуникирате със съучениците и състудентите си за напълно тривиални и ежедневни неща от живота ви, до това да обменяте информация, която е пряко свързана с обучението ви в съответното учебно заведение.

Вторият аспект е малко по-непознат в българската действителност и се отнася до академичните администратори, които отговарят за подбор на студенти за университета, в който работят. Особено разпространено е сред държави като САЩ, Обединеното кралство, Германия, Франция и т.н. да приемат студентите си и на база техния опит. Именно поради тази причина голямото влияние на социалните мрежи наложи реформа в някои университети, където често академичните администратори проверяват и фейсбук/туитър профилите на кандидат-студентите си, за да направят анализ на нещата, които публикуват, коментират или харесват с цел да им помогне в техния подбор на подходящи кандидати.

БИЗНЕС И РАБОТА

След като се спрях на образование следващите две сфери ще ги обединя, тъй като са взаимносвързани помежду си – бизнес и работа.

Проверката, с която се запознахте по-горе, използвана от университетите за подбор на студенти, е аналогична операция, извършваща се от отделите за човешки ресурси на по-големите компании, когато правят подбор на персонал. Вече започвате да се замисляте какво публикувате в социалните канали, нали?

Този инструмент се налага, тъй като психологията като наука целогодишно изкарва нови и нови научни изследвания за поведението на хората и от обикновени неща като каква музика слушате, какво ядете, какво предпочитате да снимате, какво предпочитате да качвате като снимки, колко активен сте в социалните мрежи, човекът, който анализира профила ви може бързо да разбере що за човек сте и дали би ви взел за свой служител/студент.

За тези две сфери има и отделна социална мрежа наречена LinkedIn, която е създадена преди фейсбук и за момента има над 400 милиона потребители от целия свят. Тя е главно насочена към създаване на професионални контакти и намиране на работа. Големите плюсове на LinkedIn са оценяването на различните умения, които сте посочили в мрежата от вашите контакти там и коментарите, които те могат да оставят относно впечатленията от вас в процеса на работа. LinkedIn може да ви послужи и като вашето CV. В него може да впишете всичко, което е нужно за едно добро CV като образование, професионален опит, доброволчески дейности, сертификати, изкарани обучения, курсове и т.н.

От друга страна, социалните мрежи предоставят платформа за всеки, който има собствен бизнес да го рекламира. Чрез тях всеки един бизнес може да придобие популярност и да достигне по-лесно до своите потребители.

НОВИНИ

В края на 2015 година сме и ако преди 10-20 години всеки един гражданин, за да се осведоми за ставащото както в страната си, така и по света като гледа новини, чете вестници и списания, то днес ние просто влизаме в социална мрежа, преглеждаме „стената” си, която ни показва новини от онлайн медии, които всеки един от нас предпочита и харесва, и оттам се пренасочваме към конкретната новина. Тук е валидна и популярната фраза „всичко е на един клик разстояние от вас“. От какво се случва в Уругвай и Нова Зеландия до САЩ и Русия, от вас се изисква единствено да имате интерес, за да прочетете съответната новина.

ПЛАТФОРМА

Не на последно място социалните мрежи са и платформа, чрез която можете да изразите мнението и възгледите си. Социалните мрежи са идеалният промо канал за всеки един блогър. От хора, които имат модни блогове, през такива, които имат литературни, до трети, които пишат по политически тематики.

А ПОЛИТИКАТА?

На 10 ноември най-добрата тинк-танк организация за 2014 г., а именно The Brookings Institution, САЩ, проведе събитие с тема „Влиянието на новите медии върху политиката от старата школа“. Социалните мрежи влизат именно в тази категории за новия вид медии и панелистите от дискусията заключиха, че социалните мрежи напълно са променили разбирането за профилите, които журналистите са подготвяли преди години за всеки един кандидат-президент. Вече всеки „читател“ може да спомогне с информация за тези профили. Всеки притежател на акаунт в някоя от социалните мрежи може да се нарече журналист.

Ако трябва да се спрем на по-близки за нас примери от нашата действителност, несъмнено трябва да започна с протестите от лятото на 2013 #ДАНСwithme. В онези първи дни на гражданското неподчинение по-голямата част от хората получава информация за мястото и часа на протестите именно чрез фейсбук, който се превърна в трибуна, чрез която всеки можеше да сподели мнение за случващото се пред парламента.

Друг пример, който е много показателен за влиянието на социалните мрежи и върху политическия процес в отделните държави, в това число и България, са профилите на политиците. Голяма част от вас вероятно следят профила на премиера Бойко Борисов в интернет и са били наблюдатели или участници в „модата“, която той създаде със снимките си с магнолиите в къщата му в Банкя. Разбира се, освен снимки, които правят фурор, премиерът често качва и снимки от посещения из страна и чужбина.

Много активни в социалните мрежи са и Георги Кадиев, Ангел Джамбазки, Ивайло Калфин, Петър Москов и много други. Техни публикации, изразяващи мнението им биват споделяни за отрицателно време понякога от хиляди хора. Много често и политиците, които изразяват мнението си във фейсбук/туитър, отговарят на своите последователи. Социалните мрежи се превръщат в напълно нов инструмент за връзката на гражданите с политиците, които ги представляват. По този начин е много по-лесно за гражданите да налагат пряк неформален контрол върху дейността на политиците чрез въпроси, които отправят към тях.

А ТИ СЛОЖИ ЛИ СИ ФИЛТЪР НА ПРОФИЛНАТА СНИМКА?

Изминаха малко повече от две седмици след атентатите в Париж, които бяха придружени от големи вълни от недоволство защо хората си слагат филтър на профилната снимка със знамето на Франция, а не го правят със знамето на България, когато имаме национални празници или когато беше извършен атентат в Бургас през лятото на 2012 г. Предлагам една основателна причина – защото фейсбук тогава не даде тази опция и нека бъдем честни – никой не би се занимавал с това да вкара профилната си снимка в програма и да я обработи, за да има филтър с някакво знаме, каквото и да било знаме. За пръв път Facebook пусна опцията с филтър знаме през лятото, когато Върховният съд на САЩ узакони еднополовите бракове. Това се прави най-вече с цел потребителите, използващи мрежата, да се ангажират с дейности в нея.
Сформирането на огромни дискусии и недоволство е отново в ползва на компанията, тъй като сте въвлечени повече в самата социална мрежа и сте склонни да прекарвате много повече време в нея.

И да, на въпроса „Защо не си сложихте знамето на Русия, Ливан, Конго, Нигерия или т.н., а само на Франция?“, отговорът е кратък – Фейсбук не ние дал опция да го направим. А защо фокусът е именно върху Франция, това е обект на друг анализ.

Като заключение бих предложила няколко съвета за ползване на социалните мрежи:

  1. Не им позволявайте да ви отнемат прекалено много от свободното време
  2. Не се доверявайте на никого, когото не познавате в тях.
  3. Не се подлъгвайте от маркетинг триковете на социалните мрежи.
  4. Бъдете сигурни, че профилите ви притежават всички нужди защити, които социалните мрежи ви предоставят безплатно.
  5. Внимавайте какво публикувате. Може някой вече да анализира профила ви.

Автор: Елица Хаджиева