СКП посрещна кмета на София – Йорданка Фандъкова!
СКП посрещна кмета на София – Йорданка Фандъкова!

СКП посрещна кмета на София – Йорданка Фандъкова!

По инициатива на Студентския клуб на политолога към Софийски университет „Св. Климент Охридски“ със съдействието наd184d0b0d0bdd0b4d18ad0ba-1 Столична община в Ректората на университета се проведе публична дискусия на тема „Младежкото участие в реализирането на местното самоуправление“. За специален гост беше поканен кметът на София – Йорданка Фандъкова, която отговаряше на въпроси на студентите. На събитието присъстваха доста представители на МГЕРБ – София, кметът на район „Студентски“ – Димитър Дилчев, представители на Столичен общински съвет, студенти и преподаватели от Университета и УНСС.

Кметът на София започна събитието с акцент върху важността на гражданското общество в лицето на младежите в управлението на града и политиката на Столична община, която е изцяло ориентирана към подпомагане на младежки и неправителствени организации, включително с младежко участие. Тя даде пример с някои проекти: „Младежки дейности и спорт“, чието финансиране възлиза на 680 хил. лева, „Култура“ , чийто бюджет от 1 млн. лева тази година се увеличи на 2 млн. Работи се по европейски проекти на Комисията за европейско сътрудничество и европейска политика. Приоритет на общината са и конкретни проекти, които тя разработва с успешното сътрудничество на различни младежки организации – като сдружение „Велоеволюция“ , с което успешно се работи по изграждането на велоалеи в столицата.

Столичният кмет отвори дискусията с думите, че Общината трябва да създава условия за младите хора, което провокира редица въпроси относно връзката на висшето образование и общината като работодател. Студенти и преподаватели предложиха директно да се отворят квоти , които чрез конкурс да приемат новозавършилите на работа, както и да се организират целогодишно стажантски програми, които биха могли да подпомогнат практически подготовката на студентите. По думите на Фандъкова Столична община представлява един голям работодател, който дава различни възможности на младите хора чрез различните стажове и работни места, които се осигуряват.

По време на дискусията Йорданка Фандъкова не пропуска да спомене различни програми, които функционират и се развиват успешно, благодарение работата на екипите от специалисти, които включват много млади хора, както работещи, така и стажанти и доброволци. Основните теми, които вълнуваха студентите, са свързани с културното бъдеще на столицата и нейното екологично опазване.

Относно културното развиетие на столицата, кметът съобщи за изграждането на различни музейни комплекси – Музей на модерното изкуство (с частично норвежко финансиране) , Музей за хуманитарно изкуство, археологически комплекс „Сердика“ и други. Програмата, която погпомага проектите за рестварация, е „Култура“ . 6млн лева ще бъдат отпуснати за довършване на Софийския исторически музей.

В сайтът на Столична община вече може да се намери информация относно програмата „Зелена София“ , чиято цел е почистване на междублоковите пространства на доброволни трудови начала с бюджет 250хил.лева. Скоро стартира проект „Sofia – design week” със свободен вход за лекции на западноевропейски преподаватели.

Други проекти, които бяха споменати, са „София – европейска столица на културата“ , към която тече международен конкурс за лого на кандидатурата ни с над седемдесет предложения от пет държави. По този проект жури ще заседава на 10 юни, когато ще бъдат избрани пет от предложенията, които ще бъдат поместени за свободно гласуване в интернет.

d184d0b0d0bdd0b4d18ad0ba-2Неизбежно беше задаването на въпрос относно проблема за безпризорните кучета. Миналата година бе изграден най- големият приют , който събира петстотин кучета, Общината все повече оптимизира дейностите, насочени към увеличаване на екипите, задължаване на всички приюти да кастрират кучетата, включително и на тези, които са изградени от неправителствени организации.Тази година за първи път службите са преминали и без ромските квартали. Днес се очаква да бъде финализирана наредбата за домашните кучета.

По-рано днес Столична община подписа договор за финансиране на проект за регионално развитие за 2млн лева по линия на европейските проекти, с частично финансиране от общината на стойност 100хил лева. Изградени са две детски градини за деца от малцинствените групи и деца с увреждания.

На въпрос относно усвояването на пари от европейските фондове столичният кмет каза, че общината се стреми към максимално привличане на финанси – чрез заеми от европейските банки и финансиране от Световната банка. В момента се подготвят проекти за реконструирането на болнични заведения.

Сътрудник на СКП

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *