Местна власт – Сандански
Местна власт – Сандански

Местна власт – Сандански

На 20.05.2011 г. във връзка с инициативата „Да опознаем местната власт”, представители на Студентски клуб на политолога се срещнаха с председателя на общинския съвет на град Сандански, г-н Атанас Стоянов, зам.-кмета Младен Тимчев и общинския съветник Николай Тотев. От страна на СКП участваха председателката на клуба, Силвия Динева, Калин Радулов, Бистра Георгиева, Димитър Попов и Цветелин Биков.

Макар да е сравнително малка община, Сандански изненадва със своя дух и живот. Тук имената на политическите партии нямат голямо значение, а кметът и мнозинството в Общинския съвет принадлежат към местна коалиция от „уважавани граждани”, както сами се определят.

Въпреки фрагментацията на партийната система тук (последната бюлетина е била дълга 1,10 , с 64 независими кандидата за общински съветници), няма остри противоречия между Общински съвет и кмет, а цари диалогичност и относително разбирателство. Поради това, общината може да се похвали с много реализирани европейски проекти по европейски програми, основно в сфери като „инфраструктура” и „околна среда”. Въпреки добре сработения екип от професионалисти, които работят по всеки европейски проект, г-н Тимчев изтъкна високата административна тежест, с която се обременяват проектите преди осъществяването им. Друг проблем пред общината е липсата на координация между държавните звена отговарящи за свързани проекти.

Основен поминък в общината е туризмът, поради което асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите е особено силна и влиятелна. Успешно изградена е връзката образование – бизнес – администрация. Част от учениците в гимназиите учат в профил „туризъм”, а завършилите успешно веднага намират работа в множеството туристически обекти из града. Бизнесът от своя страна също влага средства в подобряването на образованието на своите бъдещи кадри, като по този начин се постига една особена синергия, която тласка града напред. От общинската администрация също са много отворени към публични партньорства, а културата, образованието и спорта са сред основните приоритети. Сандански също така е градът домакин на ежегодният фестивал за „Пирин фолк”, който се състои в прекрасно благоустроения парк на града. На територията на общината са етнографското селище Мелник, Роженският манастир, Рупите.

Друг интересен пример за доброто развитие на града е общинската болница, която е обновена по програма „Регионално развитие” и е на топ местата в страната. Единствено тук, с изключение на София, се правят кардиографии, безкръвни операции, поставяне на изкуствени стави.

Разбира се, не всичко е розово – и тук съществуват традиционните за страната проблеми като липса на паркоместа, лоши демографски показатели и безработица, но общата картина е повече от положителна.

На последно място, но не и по важност – нашите домакини от общината бяха изключително мили и любезни и се проявиха като отлични домакини. Дойдохме като студенти по политология, а ни посрещнаха и изпратиха като първи приятели.

Благодарим ти Сандански, до нови срещи!

П.П. Сан Франциско, Сан Марино, САНдански!

Димитър Попов и Калин Радулов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *