За глобалното затопляне и изчезването на човека
За глобалното затопляне и изчезването на човека

За глобалното затопляне и изчезването на човека

Винаги съм смятал, че европейският път на развитие е намерил своята връхна точка в позитивизма. Логично и неизбежно, след векове усилен труд европеецът трябва да достигне своя идеал, да се отърси от суеверията и ирационалното, да престане да бъде пешка в ръцете на тайнствени неизвестни сили, а сам да започне да контролира света около себе си. И, разбира се, като всеки друг идеал, до който се докосне човек, той мигом се разпада и изчезва.

Оказва се, че в икономиката “естественото”, по същество хаотично действие на пазара е стократно по-силно от плановата икономика, изградена от най-добрите специалисти в съответствие с всички достижения на науката. Религията, обявена за мъртва, внезапно се надига от гроба, завличайки на свое място убеждението, че светът се контролира само от разума. Изведнъж европейският културен модел, приеман безрезервно от японци, перси, турци и кой ли още не, се оказва не само не единственият възможен, но дори му е отнето правото да се смята за по-висш или превъзхождащ другите. Цялата прекрасна идея за човека, който разбира себе си и света и контролира връзката между тях си отива безвъзвратно. Остава въпросът каква е била ползата от целия експеримент…

Глобалното затопляне

Вярно е, че във всички развити страни съществува феномен, наречен глобална криза на образованието, регистриращ катастрофално падане на реално равнище на знания и умения сред всички учащи. Вярно е, че почти всички медии по света са просто комерсиални институции, за които обективността на представяната информация е вторичен фактор, защото тя самата е пълнеж между рекламните паузи. И все пак внушава тих ужас мисълта, че едва ли не цялото прогресивно човечество може да се занимава с въпрос от рода на т.нар. “глобално затопляне”.

Тезата е изключително проста: 1. Отбелязва се затопляне на климата в глобален мащаб; 2. то е предизвикано изключително от човешката дейност и по-специално от изхвърлянето на въглерод в атмосферата; 3. за да спрем унищожаването на цялата цивилизация, трябва веднага да  наложим ограничения на емисиите от въглерод; 4. което се постига чрез драстично намаляване на индустриалното производство и внедряване на нови, “зелени” технологии.

Не може да се отрече, че темата за края на цивилизацията е с изключително силен емоционален заряд, който е успешно подет от политиците и то медиите. Организациите на зелените пък са на гребена на вълната, за тях глобалното затопляне дава прекрасен шанс да излязат на предна линия и да прокарат всяка своя теза под предлог, че всеки, несъгласен с тях иска да унищожи света.

Проблемът е преди всичко в това, че съществуването на глобалното затопляне не е доказано. Вярно е, че данните за последния век и половина, тоест периодът, когато климатът започва да се изучава сериозно, говорят за постепенно, макар и непоследователно и неравномерно затопляне. Но от гледна точка на климатологията това е един нищожен, практически незабележим период. Палеоклиматологията се опитва да изследва климата в интервали от време, които са по-привични за тяло като земята – (десетки и повече) хиляди години. Оказва се (какво изненада!), че температурата на земята варира и това става циклично, като има много кратки цикли от няколко години, но има и огромни, продължаващи десетки хиляди.

Велики ледникови епохи настъпват веднъж на около сто хиляди години, като последната е завършила едва преди 10000 – 11000 години. В нашата относително топла следледникова епоха, наречена холоцен, се наблюдават няколко по-къси смени на топли и студени периоди (средно 2200 – 2400 години), като най-ниската им точка се нарича малък ледников период. Последният такъв е между ХV и ХVІІІ в.

Затоплянето на земята, регистрирано през последните години, се вписва прекрасно в съществуващия цикъл. То не се нуждае от човешка помощ за своето съществуване, не е нито първото, нито последното, което нашата планета посреща. Случаят с Гренландия е много показателен. По време на викингските заселвания островът е свободен от ледници и покрит със зеленина (оттам и името му). По-късно, с настъпването на студената фаза, той става напълно необитаем. Изчезването на ледниците от Гренландия няма да доведе до края на света, защото то се е случвало нееднократно – дори в писаната човешка история. Без да унищожи всички живи същества и без да се нуждае от фабрики и парников ефект.

Дори всичкият съществуващ лед на планетата да се разтопи (което в реалния свят, а не в холивудските филми би отнело хиляди години, и то само ако настъпи колосално затопляне, каквото не се предвижда), това не би унищожило човешката цивилизация. В близките векове дори Холандия не е застрашена от това да изчезне под водите на океана.

Накратко, идеята, че човекът може да въздейства на климата и че това става именно чрез неговата промишлена дейност е, да кажем, изградена чрез силно преувеличение на недоказани хипотези. Но все пак тя се приема едва ли не единодушно от всички развити страни. Защо е така?

На кого всъщност му трябва глобалното затопляне?

Следва да зададем логичния въпрос: Qui bono? Необходимостта от съкращаване на индустриалното производство и внедряване на “зелени” технологии, това е сърцевината на въпроса. Къде в света е най-развитият пазар за “зелени” технологии? В ЕС. Кой е безспорният лидер в борбата с климатичните промени? ЕС. Съкращаването на “вредните” емисии в развитите страни може да бъде компенсирано с нови технологии, които само те притежават. А останалите? Те могат единствено да свиват производството си, за да успеят да съкратят въглеродните емисии. Най-тежък ще е ударът по тези страни, които развиват концентрирано индустриално производство (преди всичко BRICS – Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка).

Глобалното затопляне следва да се разглежда преди всичко като политическо оръжие на развитите страни срещу тяхната конкуренция.  Директни икономически ползи извличат преди всичко страните, инициирали протокола от Киото – ЕС и Япония. С помощта на “свободната преса” се създава масова психоза на тема промените в климата, която силно ограничава полето за действие на несъгласните. Кой иска да бъде обвинен в това, че разрушава планетата и убива човечеството?

Не можем да упрекваме развитите страни за това, че защитават своите интереси в ущърб на останалите. Затова те са държави, а не благотворителни организации. Но фактът, че хората масово се поддават на медийна обработка, че процесът е толкова лесен, бърз, безболезнен, не може да се предизвиква опасения. Нали обществото, в което живеем, е общество на плурализма? Тогава защо в него съществува само една гледна точка? Нали хората са свободни сами да избират в какво да вярват, какво да мислят? Защо приемат безрезервно, механично това, което им се внушава? Нима механизмът на социалната принуда, на общоприетата норма ще се окаже по-силен от концлагерите, тайната полиция и цензурата?

Глобалното затопляне действително бележи края на човека. Внезапно се оказва, че свободата, волята, спонтанността са заменени с единен, унифициран, “правилен” начин на действие. Психологът Ерих Фром предрича това още през 40-те години на ХХ в. Западната, либералната цивилизация таи в себе си страшен зародиш. Тя може да бъде много по-безчовечна от тоталитаризма. Вместо външни, налагани със сила норми идва унифицираното мислене. Механистична цивилизация, в която няма място за човека. Цивилизация, в която той може да бъде всичко, което е необходимо на системата. Да вярва в ирационалното. Да приема  и изпълнява всичко, което му предлагат. За да се освободи от страшната необходимост да прави избор сам.

Триумфът на глобалното затопляне е тотален крах за всичко, в което европейците са вярвали. Отсъстват рационални критерии за истина и лъжа. Модерни, образовани хора с убеждение доказват, че трябва да затворим заводите си, да се откажем от международната търговия, от домашните любимци, животновъдството. Има ли гаранция, че нещо, започнало като политически проект няма да излезе извън контрол? И в един момент наистина да унищожим света – в борба с рожбите на нашата фантазия?

Два материала, посветени на темата, които използвах за този текст:

http://www.ossem.eu/article.aspx?pg=arl92

http://www.igstab.ru/materials/Pereslegin/Per_Kioto.htm

——–

Димитър Златанов
IV курс Политология

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *